De keuze van het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit bij het EU-referendum van afgelopen vrijdag zorgt voor tal van verwachte en onverwachte ontwikkelingen. Z24 houdt je op de hoogte van het belangrijkste nieuws.

1)Juncker: snel scheiden

(ANP) – De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, heeft al zijn ambtenaren en commissarissen een ‘presidentieel verbod’ op contacten met vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk opgelegd. ,,Ik wil geen schaduwboksen en kat-en-muisspelletjes. Er mag niet de indruk ontstaan dat er duistere onderhandelingen ontstaan in achterkamertjes.”

Hij zei dit dinsdagmorgen in een roerig Europees Parlement waar over het vertrek van de Britten werd gedebatteerd, in aanwezigheid van alle 28 EU-commissarissen.

Juncker riep de Britse premier David Cameron op zo snel mogelijk zijn positie over de aanstaande scheiding te verduidelijken. Hij zei ,,enigszins verbaasd” te zijn dat dat niet gelijk gebeurt. ,,We kunnen niet leven met een lange periode van onzekerheid. Ik ben geen slaaf van de financiële markten maar heb ze wel in het oog.”

Later op de dag komen de EU-leiders bijeen. Ook zij hebben de Britten opgeroepen snel het verdragsartikel te activeren waardoor de onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden kunnen beginnen.

2)Merkel: rijen sluiten

(ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde dinsdag in een regeringsverklaring voor een verdere afbrokkeling van de EU. Ze riep de lidstaten op de rijen te sluiten.

"Het is belangrijk om nu naar voren te kijken en er alles aan te doen de juiste conclusies te trekken en aansluitend alle noodzakelijke beslissingen te nemen'', aldus Merkel. Elk voorstel om de EU uit deze crisis te halen is welkom, zei de bondskanselier. ,,Elk voorstel daarentegen dat de wil om er uit te stappen zal versterken, heeft echter onvoorziene gevolgen. En zou Europa verder verdelen.''

3)Osborne: hogere belastingen in VK

(ANP) - Groot-Brittannië zal de overheidsuitgaven moeten beknotten en de belastingen moeten verhogen om de gevolgen van het aanstaande vertrek uit de Europese Unie het hoofd te bieden. Dat heeft minister van Financiën George Osborne dinsdag gezegd tegen de BBC.

Volgens Osborne is met de keuze voor een toekomst buiten de EU een overgangsperiode ingegaan die lang kan gaan duren. ,,Wij moeten ons aanpassen aan een leven buiten de EU, en dat zal economisch niet zo rooskleurig zijn als het leven binnen de EU'', waarschuwde hij.

4)Speculanten zetten in op verdere daling Britse Pond

In de nasleep van de uitkomst van het referendum over de Brexit, daalde het Britse pond sterling maandag opnieuw. En het einde is nog niet in zicht, denken speculatieve hedgefondsen die gokken op een verdere waardedaling in de komende weken.

Eerder hielden hedgefondsen zich nog op de achtergrond vanwege de onzekere uitkomst van het EU-referendum. Dit lijkt nu te veranderen, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Lees meer op finanzen.nl.

5)Unilever profiteert van zwakke Pond

(ANP) - Een Brexit blijkt minder schadelijk voor de Brits-Nederlandse Unilever dan werd gevreesd, vooral omdat het bedrijf profiteert van de sterke daling van het Britse pond sterling, zo meldden analisten van ING dinsdag.

Voor het referendum had Unilever zijn personeel gewaarschuwd dat een Brexit negatieve gevolgen zou hebben omdat de economie zou afzwakken en de omzet in Groot-Brittannië onder druk zou komen te staan.

Maar nu blijkt dat er ook gunstige gevolgen zijn zoals het sterk gedaalde pond. Daar profiteert Unilever van omdat een aanzienlijk deel van de kosten in ponden zijn, aldus de marktvorsers. Ook een eventuele monetaire stimulans van de Bank of England kan positief uitpakken, zo denken ze.

6)Meer toeristen naar VK

Hotels en attractieparken in het Verenigd Koninkrijk hopen dat de daling van het Britse Pond meer buitenlandse toeristen zal brengen, zo meldt de FT.

En omdat vakantie in het buitenland duurder wordt voor de Britten, zou het zwakke Pond ook tot meer binnenlands toerisme moeten leiden.

7)Grootste sponsor Brexit-campagne 400 miljoen pond armer

Miljardair Peter Hargreaves van financieel adviesbureau Hargreaves Landsdown gaf 3,2 miljoen pond aan de Brexit-campagne, in de aanloop naar het referendum van afgelopen vrijdag.

De winst is binnen voor de Brexiteers, maar de beurswaarde van Hargreaves Landsdown is sinds vrijdag met zo'n 400 miljoen pond gedaald, zo signaleert The Guardian. "Ik deed dit niet uit persoonlijk gewin. Ik dacht dat het goed zou zijn voor Groot-Brittannië", reageerde de miljardair tegenover de krant.

8)Engelse taal dreigt officiële status binnen EU kwijt te raken

Engels is binnen de instituties van de Europese Unie de meest gebruikte taal, maar kan zijn officiële status verliezen door de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk heeft namelijk als enige Engels laten registeren als 'primaire taal'  bij de Europese Unie.

Bij een vertrek van de Britten, raakt Engels die status kwijt. In de praktijk zitten weinige daarop te wachten, aldus The Telegraph. Een Pools lid van het europarlement heeft al voorgesteld om Engels in ieder geval als taal voor onderlinge communicatie te handhaven.

9)Kopen de Britten nog Nederlandse bacon?

De Nederlandse landbouw en textielindustrie zijn beide sterk afhankelijk van de export naar het VK. LTO Nederland vreest dat de daling van het Britse Pond vooral de export van luxere producten, zoals bacon kan schaden. Lees hier meer op Z24.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl